Produkty

Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.

Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są ze świeżą śmietaną. Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.

Współczesne podpłomyki to staropolska receptura ciasta i pyszne dodatki w postaci sera, boczku, cebuli, kartofli i pomidorów. Niepowtarzalny smak daje podpłomykom specjalnie doprawiona śmietana, którą smarowany jest każdy placek.

  • cebula z boczkiem
  • cebula z serem
  • cebula z serem i z pomidorem
  • ziemniaki z boczkiem
  • ziemniaki z serem



Podpłomyki wypiekane są w piecu opalanym drewnem co dodaje im niepowtarzalnego aromatu i pysznego, złocistego wyglądu.

Bułka z pieczarkami to kolejna nasza specjalność.
Wykonujemy ją z mąki pszennej i posypujemy czarnym i białym sezamem. Pieczarki do bułki robimy według domowego przepisu.

Pieczone ziemniaki to również nasze smakołyki.

Duże, wyselekcjonowane ziemniaki zawijamy w folię i pieczemy na blasze w piecu. Gotowe podajemy z pysznym sosem tzatziki i masłem czosnkowym.

Chleb

Wykonany z ciemnych, pszenno- żytnich mąk z dodatkiem orkiszu. Wyrabiany ręcznie i pozostawiony do wyrośnięcia w wiklinowych koszykach. Pieczony w piecu szamotowym.